Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šeltiím

23. 1. 2013

Kůže, drápy, uši a homeopatie

S nastupujícím jarem se projevují více kožní problémy psů než v jiných ročních obdobích. Šeltie je naštěstí plemeno, které má relativně méně kožních problémů než jiné rasy. Obecně dlouhosrstí psi jsou méně náchylní na onemocnění kůže, i lépe snášejí napadení parazity.

Po jarním oteplení se zrychluje vývojový cyklus dravčíků, blech a klíšťat a veterináři začínají řešit parazitózy. Napadení dravčíkem u šeltií nezpůsobuje alergie, pouze šupinatění. Mastný prach na kůži, matný vzhled srsti a malinké lupy velikosti zrnka mouky. Šeltiím to obvykle nevadí, ale může se stát, že mikroskopický prach a život parazita v povrchové části kůže způsobí svědění očí nebo zánět spojivek z napadaných kožních odpadů. V březnu doporučuji jako první hledání důvodu nekvalitní srsti, zánětu spojivek nebo zřídnutí srsti kolem očí – v dravčíkovi. Vezměte průhlednou lepicí pásku a obtiskněte na několika místech na kůži; pokud je celá páska zamoučněná, je tam dravčík. Spot on přípravky mimo značek s fipronilem dravčíka zabíjí. Bohužel, při setkání se s jiným nosičem, kterým může být i kočka, králík, se invaze obnoví, stejně tak sezením na trávě, kde pobíhaly myši aj. malí hlodavci.

Likvidace dravčíka je nemožná, jde jen snížit jeho výskyt, a omezit reakci na těle. Lidé mívají také záněty spojivek, nebo jiné oční problémy z prachu, který je na psovi v důsledku cheyletielózy - dravčíkovitosti. Někteří mívají i maličké svědivé pupínky na předloktí nebo hrudi, jak se se psem mazlí. Navrtáním chodbiček ve vrchních vrstvách kůže způsobuje lomivost chlupů.

Imunitu proti dravčíkovi zvyšuje homeopatikum Blatta orientalis, stačí 1x týdně 5, je to ale jen malá pomoc, většinou se nevyhnete spot on přípravkům.

Pokud se k pejskovi již přisaje klíště, doporučuji za živa vytočit kterýmkoliv směrem a místo jodovat několik hodin. Klíště se vytáčí živé, neboť při usmrcení olejem nebo jiným přípravkem vypouští tělní sekret a může hostitele infikovat. Po přisátí může mít pes až tři měsíce vazivovou bulku. Je to reakce tkáně na sliny klíštěte. Urychlení hojení a vstřebání zajistí Silicea 9ch lx denně 3kul. (je současně všeobecně na zlepšení imunity) a Calcarea fluorica 9ch 1x denně 3, která mimo jiné zpevňuje vazy a měkké tkáně (moč. měchýř, děloha.).

Doporučuji podávat spoty v březnu a v srpnu, kdy je největší výskyt dravčíků a blech.

Pokud pes má řidší srst nebo dokonce lysiny, je potřeba diferencovat, zda jde o dravčíka, srst je matná, šupinky, lepící páska, alergie na bleší kousnutí - pupínky a svědění především hřbetu, hormonální nerovnováha, nedostatečná výživa, následky stresu (krytí, kojení, úmrtí majitele, cesty) aj.

Výživu je potřeba upravovat podle věku, fyzické námahy, zařazení do chovu a zohlednit individuální požadavky včetně barvy. Syrové žloutky, přiměřeně tučná strava, přídavek Biotinu a zinku na určitou dobu vždy pomůžou.

Přes deset let krmím psy výhradně domácí stravou, protože pacienti v ordinaci jsou “granuláči“, zatímco psi krmení domácí stravou se dají snadno a rychle vyléčit, pokud onemocní. Je to výsledek mé dlouholeté praxe a odebírání anamnéz, protože šeltie nemívají ani potravní alergie, je to o to snazší.

Na potravní alergii směřuje zarudnutí kůže na tlapách, do půlky končetin je růžová nebo červená, svědí a krátké chlupy jsou naježené. Léčba potravní alergie homeopatiky je možná, trvá asi dva roky a někdy i po léčbě nemůže pacient určité druhy potravin.

Množství a složení stravy by měl majitel svým vcítěním a rozumem odhadovat podle spokojenosti psa, postavy, kondice a srsti. Proto nejsem zastáncem granulí, neboť každý pes i v rámci rasy má svá specifika, metabolismus a nároky se liší i u barvy. Natož když vezmeme 5kg šeltie, 8kg jezevčíka, 8 kg amerického kokra, nemůžeme udat přesný počet gramů granulí.

Podpora růstu srsti, obnova chlupových folikulů po zánětu, operaci, nemoci je řízena homeopatiky Thalium metallicum. Bez konzultace můžete použít Th. met. 9ch 1x denně 3-5 na 6 týdnů. Silicea různé potence rovněž ovlivňuje kvalitu a životaschopnost chlupových folikulů a kvalitu chlupu (podává se stejně jako Thalium).

Pro vyčerpání po porodu je nejlepší na růst srsti Phosphoricum acidum a Silicea (9ch).

Na poruchu štítné žlázy ukazuje např. černá jemná kůže na hřbetě nosu, jemná a tmavá kůže na stehnech, břiše, kolem pohlavních orgánů. Psi (feny

především) trpí většinou hypofunkcí štítné žlázy, tloustnou, jsou pomalí a smutní. Pokud máte podezření na hypofunkci št. žlázy, můžete bez konzultace použít Graphites 5ch 2x denně 3 na 6 týdnů, které zrychlí metabolismus těla a podpoří funkci štítné žlázy, nebo Calcarea carbonica 5ch (mimo jiné i pomůže dospět a hárat pomalejším, statnějším fenám zregeneruje velké klouby) nebo Calcarea fluorica 5ch, která krom stimulujícího účinku na štítnou žlázu regeneruje chrupavky a vazy.

Lysivost na bocích obvykle symetrická, bývá z disbalance pohlavních hormonů a vyžaduje vyšetření a přesnou léčbu-homeopatickou.

Psychické problémy mohou být důvodem k vykusovaní chlupů nebo lízání tlapek. Lízání tlapek je zlozvyk z nudy nebo potlačeného vzteku. I psi mají své emoce a mají právo vnímat situaci jinak, než majitel (příchod nového člena rodiny, změna pracovní doby..) odblok psychiky můžete bez konzultace zkusit Staphysagria 30ch 1x denně 5 tři týdny. Dále již konzultovat s odborníkem. Nadměrným lízáním tlapek se v meziprstí tvoří maz a kvasinky. Kvasinkový zánět následně svědí a lízaní se zhoršuje. Doporučuji mít tlapy v suchu, vůbec nemýt, jen vytírat a podávat homeopatika-podle konzultace několik měsíců. Kvasinkové infekce se řeší dlouho, ale úspěšně.

Selenium, které reguluje tvorbu mazu (červenohnědého), můžete použít opět bez konzultace 9ch na tři týdny, nebo Kalium sulfuricum 9ch, které je na záněty, mazotok a proti kožním dlouhodobým problémům.

Selenium mimo jiné regeneruje mozek a podporuje růst a kvalitu srsti a zvyšuje sexuální funkce.