Jdi na obsah Jdi na menu
 


Otohematom a jiná problematika brachycefalických plemen

12. 6. 2016

Otohematom a jiná problematika brachycefalických plemen

MVDr. Simona Müllerová

Korektura: Monika Šatánková

 

Příčina otohematomu je v propustnosti cév. Céva praskne, když má slabší stěnu. Proto musíme zregenerovat cévní stěnu. Dávejte kolagen zpočátku denně, pak ob den po dobu 2 měsíců. Aby se kolagen zakomponoval do tkání, potřebuje vitamin C, nejlépe citron na jídlo. Krevní srážlivost podpořit, aby se vše lépe zahojilo. Homeopatika Silicea, Cuprum metalicum, Ferrum pohosporicum – ta všechna na podporu srážlivosti. Silicea na podporu hojení ran. Arnica obecně na hojení, na cévní stěnu. Krev, která vyteče do podkoží, funguje jako tlakový obvaz. Pokud ji vypustíte a nezahojíte poruchu srážlivosti a cévní stěny, nemá smysl jej vpouštět, vytvoří se znovu. Lze řešit operativně - zašít cévy a vypodložit ucho, nebo konzervativně – to děláme my. Ucho se obvykle zjizví, čemuž jde předejít podáním homeopatik a masáží kas gelem nebo rakytníkovým olejem. Po vstřebání otohematomu můžeme použít Graphites , Fluoricum acidum a Siliceu. Vše nebo něco na 2 měsíce na rozpouštění jizev, a masáž. Zlepšení nastává nejdříve za 7 dní, spíše za 10, případné vypuštění a zahojení cév až po 7.dnu léčby. Hladkosrstí psi mívají tyto problémy častěji. Brachycefalická plemena mají vlivem tlaku měkkého patra a lymfatických tkání na cévy horší prokrvení a tím městnání krve v oblasti hlavy. Vyšší krevní tlak může způsobit otohematom i zarudnutí očí, nebo glaukom (zelený zákal ) a jiné.

Oči psa jsou vystaveny prachu, větru mrazu, taky pylům. Obecně občas namažte Opth-Azulenem nebo Opthalo-Septonexem. Vyplachovat oči občas. Obecně oční kapky a oční voda mívají sklon k rohovkovým vředům. Do granulí či konzerv dodejte mletý kokos nebo drcený ořechy na zasycení. Po konzervách jsou do měsíců nějak nemocní vlivem konzervačních látek a aditiv přidávaných během výrobního procesu. Maso dávejte jakékoliv – vepřové, sekané kuře, slepice.

Bílé tlapky obvykle znamenají Staphylokokovou infekci. Doporučuji je nemýt, jen česat nasucho. Mytím i vodou omýváte ochranný maz a přirozenou mikroflóru. Noha se pak nemůže bránit infekci a zátěži z venku. Doporučuji nasucho vyčesat kartáčem na šaty, na ruce, nebo hadříkem nasucho. Hladkosrstého psa koupejte jen 2x ročně, tím myslím i omývat vodou, nejlépe vůbec. Mají samočisticí schopnost. Dávejte homeopatikum Zincum metallicum 5 nebo 9CH nebo jiné ředění 1x denně 3-5 kuliček nejlépe před jídlem a Zinek v tabletkách Zincum valeriani, event. humánní vždy 3-6 týdně 2-5x ročně celoživotně. Zinek ovlivňuje kůži, enzymy. Zejména u bílých psů nebo psů s bílými znaky (a červení) je metabolicky deficit zinku. Vstřebávání se upraví podáním homeopatik. Dodávání zinku v makroskopické podobě (tablety) nestačí, když není upraven metabolismus. Doporučuji Zverimex, Fitmim, Giom a jiné, z humánních se mi osvědčil Biosil. Homeopatikum Staphyloccinum podle výrzanosti příznaků je možno 1x měsíčně. Nyní dávejte 3 kuličky za měsíc.

 

Do granulí je asi nejlépe vařit sekanou. Melte maso a dejte psovi 1-2 polévkové lžíce, event. žloutek a ten drcený kokos. Přechod na novou stravu dělejte velmi pomalu, trvá 4-8 týdnů. Denně stále totéž, aby si pes zvykl a adaptovala se mikroflóra a enzymy. Můžete dát na vyčištění a adaptaci Chlorellu 2x denně 6 tablet, event. Spirulinu. Dle mé zkušenosti Spirulina více zahušťuje stolici. Chlorella více doplňuje vlákninu a vitaminy aj., upravuje vyprazdňování.