Jdi na obsah Jdi na menu
 


Problém s přezubením

2. 2. 2023

V posledních letech nepřezubují psi podle žádných pravidel. Přestože jsme před 20ti lety mohli určit stáří s týdenní přesností od 4 týdnů do 8 měsíců, dnes máme komplet přezubené psy ve 4 měsících anebo ani v osmi není přezubení ukončeno.

Z homeopatik všeobecně usazení zubů upravuje calcarea phosphorica, calcarea fluorica a Silicea. Dají se použít obecně, od nazození, v nižších potencích.t.j.9 CH,1x nebo vícekrát týdně. U robustnějších psů na zrychlení vývoje a tedy i přezubení dávám Barytu carbonicu.1x týdně. U dystrofických plemen, buldog, mops dávám calcareu fluoricu 3x-7x týdně.

Silicea podá tělu informaci o postavení zubů, zpevní sklovinu, ale také vyloučí z těla to, co do něj nepatří, např. zkažený zub.

Homeopatika upravuji podle rasy a způsobu přezubení. Vždy je ale velmi důležité přezubení pomoci. Štěně by mělo žvýkat a kousat, aby masírovalo dáseň. Také aby sílila čelist. Civilizační problém je zužování čelisti a kolmé postavení špičáků. Vyskytuje se u všech ras. Moderní pes čelist nepotřebuje a granulovaná strava nestimuluje nárůst čelisti, nebo řekněme zachování její mohutnosti a síly.

Aby se trvalé špičáky mohly správně a široce založit, potřebují mít místo. Pokud mléčný špičák setrvává v čelisti, zakládá se trvalý směrem vevnitř! Tím pádem roste už 2mm vnitřně, což může být v dospělosti důvod k vyřazení z chovu. Mléčný zub má až 2cm hluboký kořen a musíte ho kroutit a vyklat systematicky, opatrně. Dokud necítíte uvolňování. Je to práce na měsíc několik minut denně. Jakmile je volný, vytáhnu ho. Ihned po spatření špiček trvalých špičáků, tlačím palcem směrem ven z tlamy.Vytlačení špičáků do korektního postavení trvá 2-4 týdny.

U mléčného chrupu často zasahují ostré špičky do horní zduřelé dásně. Dáseň vždy zbytní, když se zakládají druhé zuby. Ostrá špička se můze zaštípnout ,ale obvykle tento stav neřeším, psi nemají problémy. Opět se dá zánětu dásně předejít Siliceou. V mé ordinaci jsem měla jen jeden případ, kdy kolmý špičák u dospělého psa způsoboval zánět.dásně. Pokud mají psi v chovu opakovaně podkus , jde o zpomalení vývoje spodní čelisti. Nerovnoměrný vývoj. Situace se sice do 8 měsíců upraví na nůžkový skus, ale špičáky již mohou zůstat z vnitřní strany z důvodu, že se v době prořezávání a růstu opíraly o jiné zuby, neboť nezapadaly do mezery. Zrychlit vývoj čelisti můžeme Barytou carbonicou, vývoj krátkých kostí ovlivňuje i Hecla lava a Aurum metallicum. Calcarea fluorica je výborný lék na symetrie, nerovnoměrný vývoj. Luesinum na vrozené vady a asymetrie.Kombinaci těchto léků a jejich dávkování musí určit odborník homeopat. Dají se použít už v březosti.

 

MVDr. Simona Müllerová