Jdi na obsah Jdi na menu
 


KONCE UŠÍ

23. 1. 2013

KONCE UŠÍ

 

Hladkosrstí psi mají problémy s prokrvením konců uší. V zimě mohou uši omrznout a klinický stav vypadá úplně stejně jako u plísňového onemocnění nebo nežádoucí imunitní reakce. Okraje uší jsou šedé, bez srsti, často se šupinkami nebo kousky mazu. Kůže je křehká a může praskat. Praskliny jsou bolestivé, psa znervózňují a jak třepe hlavou, krvácení se zhoršuje. Obvykle nesnese zalepení ucha a na ošetření reaguje ještě větším třepáním hlavou. Kdo to zažil, ví, že má krev několik metrů daleko.

Plísňové onemocnění se vyloučí nebo potvrdí stěrem a kultivací a léčba odpovídá diagnostice.

Pokud jde o imunitní reakci, ukládají se v koncích cévek imunokomplexy, céva se ucpe a okraj ucha není dokrvený. Kůže postupně odumírá. Na úpravu imunitního systému a odstranění imunokomplexů použijeme Thuya 9ch nebo Silicea 9ch (první u tlustších, lymfatických psů, s bradavicemi, druhý u štíhlých, s větší hlavou, zimomřivých) po dobu tří týdnů 1x denně 5 kuliček a preventivně několikrát za rok. Doplněním je Thymuline 15ch lx týdně 5 po dobu několika týdnů. Před každým očkováním podat jeden z léků 1-3 dny dopředu a po něm. Po použití klasických léků podat Nux vomica 9 ch opět asi tři týdny. Thuya a Nux pomáhají tělu detoxikovat.

Pokud jde o omrzliny, použijeme Agaricus 9ch denně nebo obden 5 kuliček dlouhodobě.

Ve všech třech případech je vhodná Cicaderma mast na hojení a masáž na prokrvení. Prokrvení celkově zlepší jírovcové kapky, Gingo, nebo Arnica v kapkách nebo homeopatická Arnica 9ch.

Tam, kde je prasklina, podávám Cicadermu, omýváme jitrocelovým čajem. Místo Cicadermy může být jitrocelová mast nebo arnikový mast. Vnitřně Arnica kapky nebo homeopatika na podporu srážlivosti krve a řebříček - Millefolium, taktéž buď kapky nebo homeopatikum. Elasticitu kůže a cév podpoříme kloubní výživou s obsahem kolagenu a elastinu. Po dobu 6 týdnů.

Srůstání praskliny urychlí Staphysagria 9ch 2x denně 3-5 kuliček.