Jdi na obsah Jdi na menu
 


kůže,drapy,uši a homeopatie

23. 1. 2013
kůže,drapy,uši a homeopatie
 
S nastupujícím jarem se projevují více kožní problémy psů než v jiných ročních obdobích.Šeltie je naštetsí plemeno,které má relativně méne kožních problémů než jiné rasy.Obecne dlouhosrstí psi jsou měne nachylní na onemocnení kůže i  lépe snášejí napadení parazioty.
po jarním oteplení se zrychluje vývojový cyklus dravčíků,blech  a klíštsta a veterináři začínají řešit parazitozy.napadení dravčíkem u šeltií nezpusobuje alergie,pouze supinatení. mastný prach na kužui,matný vzhled srsti amalinkle lupy velikosti zrnka mouky.šeltiím to obvykle nevadí, ale muže s estát,že mikroskopicky prach a život parazita v povchové čísti kuže zpusobíé svedení očí nebo zánet spojivek z napadaných kožních odpadů.v breznu doporucuji jako první hledání duvodu nekvalitní srdti, zánetu spopjivek nebo zřídnutí srsti kolem očí –v dravčíkovi. vezmete pruhlednou lepéíci pasku a obisknete na nekolika místech na kůžu, pokud je celá paska zamoučnená,je tam dravčík.spot on rpípravky mimo značek s fipronilem dravčíka zabíjí. bohužel při setkání se s jiným nosičem,kt muže být i kočka,králík,je invaze obnoví,stejne tak sezením na tráve,kde pobíhaly myši aj malí hlodavci
likvidace darvčíka je nemožná,jde jen snížit jeho vysky, a omezit reakci na tele.lidé mivají také zanety spojvek , nebo jiné oční probémy z prachu,který je na psovi v duldkeu cheyletielozy.-dravčíkovistosti.nekteří mívají i maličke svedivé pupinky na předlokti nebo hrudi,jak se s espem mazli.navrtáním chodbiček ve vrchnách vrsvách kuze zpuosbuje lonmivost chlupu.
imunitu prit dravčíkovi zvysuje homeopatkum blatta orientalis, stačí 1x t 5, je to ale jen malá pomoc, vetšinou s enevyhnete spot on přípravkum.
pokud se k pejskovi již prijsaje klíšte, doporučuji za ziva vytočit kterýmkliv smerem a místo jodovat neklik hodin.klíšte s evytáčí zivé,nebot při usmrcení olejenm nebo jiným přípravkem vypopuští telní sekret a muže hostitele infikovat. po přistí může mít pes až tri mesíce  vazivovou bulku.je tor ekce tkáne na sliny klíette. urychlení hoení  a vsterbání zajistí silicea 9ch lx d 3kul(je současne všeobecne na zlešeí imunity) a calcarea fluorica 9ch 1x d3, která mimo jiné zpevnuje vazy a mekké tkáne(moč.mechyř,děloha.).
doporucuji podavta spoty v breznu a v srpnu,kdy je nejvetší výsky t dravčíků a blech.
pokud pes má řidší srst nebo dokonce lysiny,je potreba diferencovat,zda jde o dravšíka,srst je matná, supinky,lepící psaka,alergie na bleší kousnutí- pupníky  a svedení především hbretu,
hormonální nerovnováha,nedstatečná výživa,nasledky stresu (krytí,kojení, umetí majitele, cesty) aj,
výživu je potreba upravovat podle veku ,fyzické namahy, zařazení do chovu a zohlednit individualní požadavky včetne barvy.syrové řloutky, přimeřene tučná strava ,přídavek biotinu a zincu na určitou dobu vžd ypomuzou.
přes deset krmím psy vyhradne domácí stravou,protže pacienti v ordinaci jsou “granulači!,zatímco psi krmnei domací stravou se dají snadno arychle vylečit,pokud onemocní.je to vysledke mé dlouholeté praxe aodebírání anamneézprotže selite nemívají ani poravní alergie,je to o tos nažší.
na potevní alergii smeruje zarudnutí kuiže na tlapach, std do pulky končetije ružová nebo červená,svedí a kratké chlupy jsou naježené.léčba potvní alergie homeopatii je možná ,, trvaá asi dva roky a nekdy i po lečbe nemuže pacient učté druhy potravin.
množstáí a složení starvby by mel majtel svým vcítením arozumem odhadovat pdole spokojenosti psa, postavy,kondice a srsti.proto nejsem zastancem grnaulí,nebot každ y pes i v ramci rasy má svá specifika, metabolismua naroky s eliíš i u barvy. natož když vezmete 5kg šeltie, 8kg jezevčíka, 8 kg amerického kokra, nemužeme  udat presný pocet gramu granuí,.
podpora rustu srsti,obnova chlupovych flkulu po zentu, operaci, nemoci je řízena homeopatiky thalium metalliucm. bez konzultace muežte použít th.met. 9ch 1x d 3-5 na 6 týdnu.silicea ruzné potence orovnez ovlinuje kvalitu a zivotaschopnost chupovyhc folikulu  a kvalitu chlupu(podábí stejna jako thlaium)
púo vyčeropání po produ je nejlepší na rust srsti phosphoricum acisdum a silicea(9ch).
na poruchu státné žlazy ukazuje např černá jemná kuže na hbete nosu,jemná a tmavá kjže na stehnech ,brise kolem pohl ornnů,psi(feny predevším) trpí vetšinou hypofukcí stítne zlazy,tloustnou,jsou pomalí a smutní.pokud mate podezrení na hypofukci st zlázy,mužete bez konzultace použít graphites 5ch 2x denně 3 na 6 týdnů, kt zrychlí metabolismus tela apodpoří fukci stítné žlazy,nebo calcarea carbonica 5ch(mimojiné i pomuze dpspet a harat pomalejším,statnejsím fenaám atregeneruje velké klouby) neboc alc fluorica 5ch, která krom stimulujícho učnku nastítnou zlazu regenrehju chrupavky avazy.
lysivost na bocíchobvykle symsetrická,bývá z dysbaalnace pohlavních hormonu a vyzaduje vysetrení a presnou léčbu-homeopatickou.
psychické problémy mouhou bytý duvodem k vykusovaní chlupu nebo lízaní tlapek.lízaní tlapek je zlozvyk z nudynebo potlaceného vzeku.i psi mají sve emeoce  a mají pravo vnímat situaci jinak,než majitel (příchod noveho členqa rdiny, zmena pracovní doby..)odblok opsychiky mužete bez konzultace zkusit staphysagria 30ch lx d 5 tri týdny.daále již konzultovat s odborníkem. nadmerným líznáním tlapek se v meziprstí tvoří maz a kvasinky.kvasinkový zanet nasledne svedí alízaní s ezhoršje. doproucuji mít tlapy  v suchu , vubec nemyt,jen vytirat a podávat homeopatika-pdle konzultace nekolik mesíců.kavsinkové infekce se reší slouho,ale uspešne.
seleniuzm,.které reguluje tvorbu mazu (cervenohnedeho)muzete pozít opet bez konzultace 9ch na tri tydny,nebok alium sulfuricum 9ch, kt je na zánety, mazotok a proti kožním dlouhodobým problemům.
sellenium mimo jiné regenruje mozek a podporuje rust a kvalitu srti a zvysuje sexualní funkce.