Jdi na obsah Jdi na menu
 


Modrá barva a homeopatie

23. 1. 2013

Modrá barva a homeopatie

 

Modří psi jsou krásní a bývali vzácní. V posledních letech přibývá modrých a merle a v souvislosti s větším počtem modrých psů u ras, kde to nebylo zvykem, se dá vypozorovat dispozice ke kožním onemocněním u modrých psů. Modrá srst je měkčí a kratší než jiné barvy. Všeobecně imunita modrých je slabší. Modří pacienti chodí do mé ordinace kvůli kožním problémům. Proti jiným barvám se u nich častěji vyskytuje lysivost. Srst je všeobecně řidší, uši, hlava, případně hruď bývají i holé. První krok je diagnostika dravčíka na lepící pásku, neboť modří jsou méně odolní k parazitům. Záchyt na lepící pásku můžete provést sami, rychlím přilepením na kůži psa. Samozřejmě vytrhnete několik chlupů, ale pouze těch odumírajících. Přítomnost dravčíka poznáte podle pomoučnění lepicí pásky. Okem je rovněž patrný moučný prach na kůži, který je zaměňován za lupy nebo prach. Opakovaným hlazením psa máte mastnou ruku. Dravčíka zahubíte nejlépe pravidelným používám spot on přípravků, částečně pomáhá čaj z pelyňku, nastříkaný do srsti. Zvýšit imunitu proti dravčíkovi můžete homeopatikem Blatta orientalis 15 ch, 2x týdně 5 kuliček. Nebo obecně Silicea 9-15 ch, 2x týdně 5. Silice je vhodná pro všechny modré kvůli jejímu vztahu k chlupu a metabolismu.

Pokud neprokážeme výskyt dravčíka, rozebíráme s majitelem potravu a potravní doplňky. Já jsem zastánce klasické domácí stravy, nejlépe syrové. U lysivosti doporučuji podávat i biotin a zinek, po dobu 6ti týdnů. Podání vitamínů a stopových prvků by mělo být doplněno homeopatií, která upravuje metabolismus. Nemusí jít o primární nedostatek prvku, ale o problém v distribuci nebo konečném využití.

Minerální metabolismus ovlivňuje Sulfur (Sulfur 30 ch , 1x týdně nebo 1x měsíčně) nebo Silicea 9-15 ch, 2x týdně několik měsíců, Zincum metallicum je velmi důležité nejen pro metabolismus zinku, ale i jiných minerálů. Zincum podávám 1x denně 2 měsíce, 3x ročně. Enzymatické pochody v těle a činnost žláz s vnitřní sekrecí podpoří Manganum. (Manganum metallicum 9 ch , 1 balení, 1x denně 3-5)

Podporu růstu chlupů, aktivaci chlupových folikulů, regulaci množství mazu koriguji homeopatikem Selenium 9 ch, obden 3, Thalium metallicum 9 ch obden nebo denně, 2 měsíce. Silicea 9-15 ch, dle případu, denně, obden, 1x týdně, dlouhodobě. Pokud mi typologicky vychází, podám i Phosphoricum acidum 9-30 ch, které je nejlepší na poporodní alopecii, stresovou alopecii. 1-2x denně, 2 měsíce.

V mé ordinaci mám vypracované preventivní schéma pro barvu bílou, červenou a modrou, neboť tyto barvy mají kožní problémy mnohem častěji než jiné barvy. Když začnete s prevencí již u štěněte, nemusíte se bát náročnější barvy.

MVDr. Simona Müllerová