Jdi na obsah Jdi na menu
 


Děti, rodiče, prarodiče, zájmy

31. 7. 2015

Děti, rodiče, prarodiče, zájmy

Sekce Filozofie

MVDr. Simona Mullerová

Červenec 2015

 

Chanelingy jsou velmi rychlé, omlouváme se za chyby v textu, ale z časových důvodu ani příjemce, ani korektor nemůže vychytat všechny chyby, překlepy.

Děkujeme za pochopení

Lide a zejmena deti prochazi ruznými vývojovými obdobimi hledani a poznavani sebe a sveta. Zejmena poslednich 20 let je generacni rozdil větší.Vzdy je několik fází vývoje,kdy ditě nema zajem sdilet cas s rodici a prarodici. cim vice maji rodice,prarodice zvyk.. domneku , ze deti se maji radotsne venovat, navstevovat, podnikt spolecne aktivity, muze dojit ke zranenia sutku,kdyz dite nechce nebo k manipulaci ditetema nuceho ho k pretvarce.vytky babicek..nebo rodicu,ty se ani nestavis,nemas na me cas..zase vyvolavaji v detech pocit viny azavazku,který nasledne plní,ale proto sve vuli,proto sve sovobde. nedaji pak rodici ten kvalitni cas apozornost, nejak to s nim preziji,aby ho uspokojili a aby uspokojili svuj model vdeku,pece a povinnosti.

dulezite je si uvedomit generacni rozdil, spolecnost, potreby, moznosti za poslednich 100 let. kdo vychoval nasi babicku..proc chce babicka to ci ono po nas.. , kdo vychoval mamu a tatu..a proc tedy oni chteji to ci ono..,co jsme chteli my jako deti,pravdive, kde jsme se vzpouzeli,kde jsme s dotalcili nebo byl dotlaceni ke spolecným navstevam rodiny..ta nuda- vetsinou..a k cemu ted vychovavme nase deti..vnoucata..

nemuzeme chctit po dnesnch,treba i 10ti letych, , 20ti letých detech chovani,na jake jsme byli zvykli my !byli zvykli..a skutecne jsmeto chteli,skutecne nas to bavilo?

na zaklade ceho vytvarime uctu deti k nam a prarodicum ? jan na zaklade VEKU, ? to dite nepochopí, dokud dite neni starsi nebo stare,nechape princip ucty k věku !!!naopka mu spis senior pripada zaostaly nazory, a postoji (neumi pouti pc, mobil,tablet, nevi,co je in line..)

rodic a prarodic by s emel aspon trosinku modernizovat,aby pochopil dite..mlade..a nabidnout mu sve zkusenosti tak,aniz by potlacil jeho nadseni mladi, nespoutanou touhu zkousek-pokus omyl- vyhra prohra. mnoho senioru srazi aktivitu mladi,shazuje napady a nabauje na ne strach. nekdo pak zanevre, jiny se poksodi a zapomene na zakladni prvek mladi, jit do toho,zkousek, umet prohravat a nevzadvat. to je preci dar deti.. chuze.. ochutnavani vsehoco na zemi najde..nekonecne strkani ctverce do trojuhelnikoveho otvoru.. cim starsi,tim mene ochoty ma bezet.. a padat azvedat se..je to proto,ze ho starsi neodpurucji v behu vpred a nereknou mu,ze pad je soucasti behu a jde o to se zvednout,oprasit a jen lepeklast nohy nebo se lepe divat..

unaveni dospeli zase nemaji cas na mlade,posluchat jeho oakujici se reci, nekdy nudne diskuse.. nebo vypraveni.

velci si to delaji sami,ze k nim dti nemaji prirozenou naklonnost, uctu a ze s nimi nechodi nadsene sdilet hovory aaktvity. vše je podbarvbene povinnosti, spolecenskou normou,jak se k sobe mame chovat. seniori jsou take vesme s pro mladata nudni.

mladata by se mohla zamylset,jak motivvat starsiho k rozvoji amodernizaci,aby spolecný cas byl k něčemu hodnotnemu,nejen plneni povinnosti a zaplacnuti vin !!

starsi by si tomeli uvedomit taky anbidnout maldým neco vice, nez jsme stara, postarej se,ja se starala,když jsi byl mlady.. nebo,jsme stara,uz si zaslouzim..a same vytky,jak malo casu sdilime

nemuzeme se prizpusobit rytmu zivota rodicu a prarodicu, muzeme na chvili zvolnit,spocinout.. vyslechnout je.. a pomoct.. a soucasne je vest dal.. jinak by byl nas zivot stagnaci,navratem zpet..se seniorem se cas zastavi..pohyb do vzpominek ajiných dob. jako vyuka histrie a poznani poctu generace,ze ktere jsme vzesly, je to fajn. ale nesmi to být jedine .jinak ma mlade pocit, ze mu utika cas, ze kvuli senirovi musi..nesmi..a vznika vina aomezeni.

at jde o dite.dorostence,dospelho..a vztah s rodici,je na obou stranach,co si nabidnou, co sdileji ..je to o pravde akvalite..ne o skutku,litosti a domnece,ze jsme odmitani. pokud dite s nami být nechce,zrejme mu nemame co atraktivnho inspirativniho nabidnout..a to je výzva pro nas!rodice, at je nam 30 nebo 80..