Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vylepení uší

2. 2. 2023

Uši by měly ve 4 měsících stát, pokud nestojí, neznamená to, že se nepostaví, ale nebude to tak úplně snadné a nemusí být pevné v dospělosti.

Vhodné je uším pomoci, protože mnohdy po 2 dnech vylepení už stojí. Já osobně je nechám zalepené 14 dní. Sice je ucho bez chlupů, ale stojí. Chlupy dorostou, ale měkké ucho tak snadno nepostavíte.

Velmi zřídka se ucho pod náplastí zapaří, ale zapařenina se dá také lehko odstanit. Naprosto ojediněle vznikne zánět boltce, asi 1 z tisíce případů. Proto je vhodné vylepené ucho kontrolovat kolem náplasti.

 

Popíšu ten nejzákladnější:

Mám několik způsobů, ale protože za posledních 10 let nemohu sehnat kvalitní vzdušnou náplast, kterou jsem používala dříve, modifikovala jsem způsob vylepení.

Abyste nevytvořili zlom na chrupavce a ucho se vám nelámalo směrem ven, musíte ucho vytáhnout i s kůží směrem nahoru (do nebe) co nejvýše, z ucha vytaženého a narovnaného vytvoříte trubičku, kterou začně omotávat ihned u hlavy, takřka na hlavě, motáte poměrně těsně několikrát dokola. Tam, kde není tendence k lámání ucha směrem ven v místě "dvojitého" ouška na vnější straně boltce, stačí 1 cm široký pásek těsně nad hlavou. Ucho trčí vzhůru a má jakoby kroužek u ušní báze. Pokud se láme, musíte vytažené ucho srolovat nebo složit a omotat do 2/3 výšky směrem nahoru, abyste podepřeli zlom. Pokud si pes náplast sundá, okamžitě lepím znovu a to celých 14 dní.

Volné ucho nasucho promasíruji a vyrovnávám zlom a vytahuji je celé směrem nahoru mírně k čumáku.

Vliv má i kloubní výživa, tedy kolagen, elastin a vitamin C.

Dříve byla skvěle držící dírkovaná náplast, vytvořila jsem molitanový obdélník, vložila do ucha jako podpěru, ucho vytáhla a zalepila výše uvedeným způsobem.

Dnes nemohu sehnat náplast, která udrží ucho i s molitanem.

Kupuji 1,2 cm širokou náplast na kroužku, je podle mého nejlepší.